Duurzaam wonen
Wij gaan voor een groen en leefbaar Den Bosch. We willen dat wonen gezond, comfortabel en betaalbaar is en blijft. Over hoe we dat willen bereiken, maakten we met de Bossche corporaties, gemeente 's-Hertogenbosch én huurders afspraken in een Duurzaamheidsakkoord. Hier leest u wat wij hiermee willen bereiken. En: wat u zelf kunt doen!
Schoon en energiebewust
Duurzame energiebronnen zoals zon en wind veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig uitstoot van CO². Bovendien: deze energie raakt nooit op.
Wat we willen bereiken
- 's-Hertogenbosch heeft een energieneutrale woonomgeving.
- Alle energie die gebruikt wordt in het woondomein komt van schone energiebronnen.
Wat we daarom doen
- Jaarlijks zo'n 400 woningen verduurzamen
- Zoveel mogelijk zonnepanelen leggen
Wat u zelf kunt doen
- Heeft uw woning een cv-ketel? Zet de thermostaat dan 's nachts of als u weg bent omlaag naar 15 graden. Als u in een gasloze nieuwbouwwoning woont, kunt u de verwarming het beste constant op dezelfde temperatuur houden.
- Zet de thermosstaat een graadje lager dan u gewend bent. Trek een warme trui of vest aan en sloffen als u lang stilzit. Of pak een dekentje voor op de bank.
- Laat warme lucht in de winter niet ontsnappen. Houd binnendeuren dicht en sluit 's avonds de gordijnen om uw huis op temperatuur te houden. Doe de gordijnen overdag juist open, zodat de zon de ruimten kan opwarmen. Plak radiatorfolie achter de radiator als deze voor een buitenmuur is geplaatst.
- Blijf ventileren. Droge buitenlucht wordt sneller opgewarmd dan vochtige lucht die in huis hangt. Bovendien houdt u uw huis zo fris en gezond van binnen.
- Douche maximaal 5 minuten. Wist u dat in bad gaan ongeveer 3 keer zoveel water en energie kost als 5 minuten douchen?
- Vervang oude gloeilampen door LED-lampen. LED is tot wel 7 keer zuiniger!
Natuurlijk groen dichtbij
Ons klimaat verandert. Steeds vaker hebben we te maken met extreem weer, zoals hoosbuien, hitte en storm. Meer groen in tuinen en buurten helpt! Groen zorgt voor een schonere lucht, meer ruimte voor wegstromend regenwater en minder hitte.
Wat we willen bereiken
- 's-Hertogenbosch is een klimaatbestendige gemeente: we kunnen in steeds grotere mate de klimaateffecten opvangen en het wonen is in alle seizoenen prettig.
- 's-Hertogenbosch is een groene en biodiverse gemeente.
Wat we daarom doen
- Leren en ontwikkelen op het gebied van groene daken
- Natuurinclusief bouwen
- Bewoners stimuleren en ondersteunen bij vergroenen van de eigen woonomgeving, bijvoorbeeld tijdens het NK Tegelwippen
Wat u zelf kunt doen
- Een strak betegelde tuin is praktisch, maar er komen steeds vaker forse hoosbuien voor. Al die bestrating veroorzaakt dan wateroverlast: het water kan de grond niet in en loopt direct naar het riool. Die kan die enorme toevoer niet aan en putten stromen over. Maak uw tuin dus groen en watervriendelijk! Kies voor gras en plantjes. Advies nodig? Onze collega's van BrabantWonen zetten een aantal tips op een rij.
- Niet iedereen heeft een voortuin. Grenst uw huis direct aan de (stenen) stoep? Misschien is een geveltuintje iets voor u!
- Wilt u de tuin mooi maken, maar heeft u niet het juiste gereedschap? Leen het gratis bij Tuingereedschap Uitleenservice.
Heeft u ideeën voor meer groen in de buurt? Laat het ons weten, wij denken graag mee!
Goed omgaan met materialen
We moeten kiezen voor producten die het milieu zo min mogelijk belasten. Dat begint bij het kopen van spullen en eindigt bij het weggooien ervan.
Wat we willen bereiken
- Alle bouwstoffen en materialen die vrijkomen bij onderhoud, renovaties en sloop worden hergebruikt. In een circulaire economie bestaat immers geen afval meer.
- Alle gebruikte bouwstoffen en materialen in de woningen en woonomgeving zijn duurzaam volgens 4 duurzaamheidsprincipes:
- We brengen niet meer en sneller chemische/natuurvreemde stoffen in het milieu dan de natuur kan verwerken.
- We breken de natuur niet sneller af dan de tijd die nodig is om te herstellen.
- We doen geen dingen waardoor we mensen beperken in het vervullen van hun fundamentele behoeften.
Wat we daarom doen
- Energiezuinige nieuwbouw
- Leren en ontwikkelen op het gebied van circulair bouwen
- Kansen in bestaande bouw benutten
Wat u zelf kunt doen
- Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.
- Geef afval een tweede kans. Als u uw afval goed scheidt, kan er nog veel hergebruikt worden.
- De kringloop is vaak blij met spullen die u niet meer gebruikt. Op de website van de Afvalstoffendienst ziet u waar u met welk afval terechtkunt.
- Vraag uzelf af of u iets écht (nieuw) nodig heeft. Er zijn verschillende websites voor het ruilen of lenen van spullen. Dat is ook nog eens goed voor de portemonnee! Kijk bijvoorbeeld op www.peerby.com.
Wonen naar uw behoefte
We willen dat iedereen mee kan doen. Ook nu, ook als het gaat om verduurzamen. En we willen dat iedereen mee kan profiteren. Van een fijnere woning, een fijnere buurt, een fijnere stad.
Wat we willen bereiken
Inwoners van 's-Hertogenbosch zijn zich veel meer bewust van de noodzaak tot duurzaam wonen, en leven en handelen daar ook naar. We creëren ruimte en bieden inspiratie voor bewoners om andere (betere) keuzes te maken.
Wat we daarom doen
- WoonWijzers ontwikkelen voor bewoners van verduurzaamde woningen
- Meedoen aan duurzame acties in de stad
- Bewoners stimuleren en ondersteunen bij vergroenen van de eigen woonomgeving, bijvoorbeeld tijdens het NK Tegelwippen
Wat u zelf kunt doen
- Bekijk hier een aantal tips voor in en om het huis – bijvoorbeeld over energie besparen of schimmel tegengaan.
- Kijk eens op de website van Milieu Centraal, dé praktische gids voor duurzame tips en adviezen.
- Op de website Gezond wonen vindt u daarnaast praktische tips over hoe u uw woning gezond houdt.
Zayaz werkt aan duurzaam en betaalbaar wonen in 's-Hertogenbosch. Dat doen we uiteraard niet alleen. Met gemeente 's-Hertogenbosch, het SHP en de andere Bossche corporaties sloten wij in 2018 een duurzaamheidsakkoord. Daarin legden wij onze gezamenlijke doelen vast.