'Alles overhoop'

Na 57 jaar verruilt Sabine Kuenen binnenkort haar koophuis in Orthen voor een hagelnieuw huurappartement aan de Sint-Teunislaan. En dat is nogal wat. "Als je na zo'n lange tijd het vertrouwde nest verlaat, haalt dat letterlijk alles overhoop."


Een mens verzamelt heel wat in een halve eeuw. En hoewel Sabine van nature heel geordend is, blijkt het uitzoeken en inpakken van haar huisraad een behoorlijke klus. Het meeste inpakwerk doet ze zelf, want dan kan het op haar manier. En zo komt ze van alles tegen. "Alle spullen in huis gingen de afgelopen maanden door mijn handen, dat maakte veel herinneringen los. Soms wist ik even niet meer waarom ik ook weer weg wilde."

Slechter ter been
Haar zoon Paul, die meteen na de sleuteloverdracht op 8 december aan het plamuren sloeg, weet nog precies waarom hij haar wees op het nieuwbouwplan van Zayaz. "Ons moeder wordt steeds slechter ter been, ik had geen goed gevoel meer bij de trap die ze elke dag op en af moest. Haar nieuwe appartement ligt op de begane grond, vlakbij de winkels en de apotheek. Daar is ze zo met haar rollator. Het is alleen wel onhandig dat de toegangsdeur van het complex niet automatisch opent. Voor een dame van 83 is hij veel te zwaar. We hopen dat dit nog wordt opgelost."

Het valt niet tegen
Ondanks Pauls enthousiasme viel het Sabine zwaar om ja te zeggen tegen een woning die nog niet klaar was. Samen tuurden ze afgelopen zomer regelmatig door de bouwhekken, maar het was moeilijk om een idee te krijgen van het nieuwe huis. "We mochten één keer een halfuurtje komen kijken. Toen ik eindelijk de gang over het bouwterrein had gemaakt, was de tijd al bijna om. Ik had nauwelijks de kans om het op me te laten inwerken", vertelt Sabine. De ruimtes leken klein, vond ze toen, maar nu alles netjes is afgewerkt valt het toch niet tegen. Gelukkig maar.

Alleen de keuken baart haar nog wat zorgen. "De standaardkeuken was echt te klein voor mij. Ik heb een grotere uitgezocht, die komt in januari. Maar dan mis ik wel een stuk van de huiskamer. Ik hoop dat het allemaal past, ik vind het moeilijk om me er een voorstelling van te maken." Komende maand moet Paul de spiksplinternieuwe standaardkeuken er dus weer uithalen, want opleveren zonder keuken ging niet. "Ik vind het wel zonde, dit kan toch niet de bedoeling zijn?"

Rust
Als in februari ook het nieuwe bed en de kast geleverd zijn, waagt Sabine de overstap. "Het zal best moeilijk worden, maar mijn nieuwe plek wordt fijn. Ik zit beneden op de hoek, mooi rustig. Daar ben ik wel aan toe."

Lees meer over het project

Publicatiedatum: december 2020